İslam dininde alkol, haram olan büyük günahlardandır. Kuran-ı Kerimde Maide Suresi 90. ayette açıkça şöyle buyrulur:
“Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar ve fal okları şeytan işi pisliklerdir; bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.”
Tövbe ise, Allaha yönelip yapılan günahı terk etmek, pişman olmak ve bir daha yapmamaya azmetmektir. Ancak kişi hem tövbe edip hem de bile isteye aynı günaha devam ediyorsa, bu tövbenin samimi olmadığını gösterir.
Tövbe Oyuncak Değildir
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurur:
“Hakiki tövbe, günahı terk edip bir daha yapmamaktır.” (İbn Mâce, Zühd, 30)
Her defasında tövbe edip tekrar alkol almak, kişinin tövbeyi hafife aldığını gösterir. Bu da kalbin zamanla katılaşmasına ve Allahtan uzaklaşmaya sebep olabilir.
Ama Umutsuzluk da Haramdır
Bununla birlikte kişi ne kadar günaha düşerse düşsün, samimi bir tövbe ile Allaha yönelirse affedilebilir. Zira Rabbimiz Zümer Suresi 53. ayette şöyle buyurur:
“Ey kendilerine zulmetmiş kullarım! Allahın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah bütün günahları affeder...”
Sonuç: Samimi Ol, Tövbeyi Hafife Alma
Tövbe, dil ile değil, kalp ile yapılan bir dönüşüm olmalıdır. Alkol gibi büyük günahlarda da aynı şekilde samimiyetle Allaha yönelip, o haramı hayatımızdan çıkarmamız gerekir. Yoksa, her defasında tövbe edip aynı harama dönmek, kalbi karartır ve tövbenin ruhunu zedeler.
9 Temmuz 2025 , Çarşamba 20:50:40
2-3 defa tekrarlayıp tövbe etmiştim hala devam ediyorum. tövbe edip alkol içmeye devam edersek ne olur?
9 Temmuz 2025 , Çarşamba 23:20:35
İslam dininde alkol, haram olan büyük günahlardandır. Kuran-ı Kerimde Maide Suresi 90. ayette açıkça şöyle buyrulur: “Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar ve fal okları şeytan işi pisliklerdir; bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” Tövbe ise, Allaha yönelip yapılan günahı terk etmek, pişman olmak ve bir daha yapmamaya azmetmektir. Ancak kişi hem tövbe edip hem de bile isteye aynı günaha devam ediyorsa, bu tövbenin samimi olmadığını gösterir. Tövbe Oyuncak Değildir Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurur: “Hakiki tövbe, günahı terk edip bir daha yapmamaktır.” (İbn Mâce, Zühd, 30) Her defasında tövbe edip tekrar alkol almak, kişinin tövbeyi hafife aldığını gösterir. Bu da kalbin zamanla katılaşmasına ve Allahtan uzaklaşmaya sebep olabilir. Ama Umutsuzluk da Haramdır Bununla birlikte kişi ne kadar günaha düşerse düşsün, samimi bir tövbe ile Allaha yönelirse affedilebilir. Zira Rabbimiz Zümer Suresi 53. ayette şöyle buyurur: “Ey kendilerine zulmetmiş kullarım! Allahın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah bütün günahları affeder...” Sonuç: Samimi Ol, Tövbeyi Hafife Alma Tövbe, dil ile değil, kalp ile yapılan bir dönüşüm olmalıdır. Alkol gibi büyük günahlarda da aynı şekilde samimiyetle Allaha yönelip, o haramı hayatımızdan çıkarmamız gerekir. Yoksa, her defasında tövbe edip aynı harama dönmek, kalbi karartır ve tövbenin ruhunu zedeler.